NAVIGÁCIÓ:

ELÉRHETŐSÉGEINK:
Fehérgyarmati  Polgármesteri Hivatal
4900, Kiss Ernő u.2.
Tel: 44/510236, 44/510240 Fax: 44/510232
E-mail: fehergyarmat@fehergyarmat.hu
Polgármester: Dr. Tilki Attila
 E-mail:
attilatilki@fehergyarmat.hu
Jegyző: Dr. Kovács Attila
E-mail:
dr.kovacs.attila@fehergyarmat.hu





Városunk népszavazási eredményei
Városunk népszavazási eredményei




K É P G A L É R I Á K:
2010. július 13. Délutáni helyszini szemle képekben
Helikopteres szúnyogírtás
Virágzott a Tisza
A FELÚJÍTOTT VÁROSI GALÉRIA ÁTADÁSA
A PEDAGÓGUSOKAT KÖSZÖNTÖTTÜK
Városi Szociális Központ Bővítése
2010. június 25.
2010. MAJÁLIS
ÚJ ÓVODAI UDVARI JÁTÉKOK ÁTADÓ ÜNNEPSÉGE A SZENT ISTVÁN TÉREN
Új Városi Galéria felújítása,
Új lakóotthon építése
Új udvari játékok óvodáinkban
Fehérgyarmat 2009. december 17.
Séta városunkban 2009.
november 22.
még több galéria
II.    FOKÚ BELVÍZ- VÉDEKEZÉSI KÉSZÜLTSÉG
Dr. Tilki Attila polgármester 2010. május 18-án
15 órától Fehérgyarmat Város közigazgatási területére II. fokú belvíz - védekezési készültséget rendelt el.
A készültség elrendelésének indoka: Vármegye csatorna Fehérgyarmat nyugati részén folyó megemelkedett vízszintű szakasza veszélyeztette a 
Mártírok út 35. szám alatt található családi házat.



A belvízvédekezésbe részt vettek a Vízügy (Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság), a Katasztrófa Védelem, „Tömöttvár 2007” Nonprofit Közhasznú Kft., Tisza - Szamosmenti Közműszolgáltató Kft. és a polgármesteri hivatal munkatársai.  
határozat megszüntető határozat képgaléria

40 ÉVE TÖRTÉNT....
Május 14-én pénteken ünnepi megemlékezésre került sor a Városi Művelődési Házban. Köszöntőt mondott Szalai László önkormányzati képviselő, református lelkész. Az ünnepi beszédet Dr. Fazekas János Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Közgyűlés Főjegyzője mondott. 

1970. május 4-5-én megszakításokkal, erős lehűlés nyomán 10-25 mm csapadék hullott a folyók vízgyűjtőjén. Május 8-10-e között főleg a Tisza és a Szamos hegyvidéki vízgyűjtőjében esett 30-40 mm eső átáztatta a felszínt, feltöltötte a folyómedreket. Május 12-én a folyók vízgyűjtőterületére újabb, nagy intenzitású, koncentrált, 60 mm-t meghaladó csapadék zúdult, amely egyes helyeken meghaladta a 100 mm/napot (Huszt 126 mm, Beszterce 117 mm). A csapadékzóna kiterjedése többszörösen meghaladta a Tisza és a Szamos vásárosnaményi szelvényére vonatkozó 29 000 km2-es vízgyűjtőterület nagyságát.
Az átázott talajfelszín következtében a lehullott csapadék igen nagy hányada a folyókban gyűlt össze, beszivárgás alig volt. A gyors lefolyás miatt a Tisza és a Szamos folyók országhatár menti vízmércéin már május 14-én az addigi LNV értéket jelentősen meghaladó vízállásokat mértek. A kialakult rendkívüli vízszintek erősen próbára tették a védműveket és a védekezőket.

A Túr Garbolcnál május 14-én 3 órakor tetőzött 640 cm-rel. Hosszú szakaszokon kellett meghágás ellen védekezni. 500 m-en még az 1966-ban befejezett erősítés is alacsonynak bizonyult és 21 km-en 10-20 cm-re közelítette meg a víz a töltés koronáját. A Túr balparti határszelvényében - ahol a töltés az országhatárral járó korlátozás miatt kézzel épült - nem sikerült eredményesen védekezni és a meghágásból töltésszakadás lett mintegy 15 m hosszban, részben magyar, részben román területen. Az itt kiömlött víz ellen sikeres lokalizációs munkát végeztek Garbolc és Nagyhódos között, amíg a Sáréger völgyében a beömlött víz a csatorna jobb parti természetes magaspartját mintegy 400 m-en meghágva, 1970. május 16-án 20 órakor a védekezési vonalak mögött rátört a töltésekkel körülzárt Kishódosra és Nagyhódosra. Az áradás a települések nagy részét órák alatt elpusztította.

 A Szamos árhulláma Csengernél, illetve a jobb parti Komlódtótfalunál május 14-én 20 órakor, az addigi LNV-nél (1888. évi 743 cm) lényegesen magasabb 902 cm-es vízállással tetőzött. A vízszint sok helyen 10-30 cm-rel, sőt egyes helyeken 40-50 cm-rel haladta meg a töltés koronaszintjét. A védekezők gigászi küzdelemmel órák alatt építettek ki 23 km hosszban nyúlgátat. A rendkívüli erőfeszítések ellenére május 15-én hajnali 2 és 4 óra között a víz meghágta a töltést előbb a jobb parton Nábrád határában, utána a bal parti Tunyogmatolcsnál. A töltésen átcsapó víz fokozatosan gyengítette annak szelvényét, majd átszakította.

 A Tisza-Szamosköz helyzetét a nábrádi gátszakadás mellett döntően a Szamos romániai szakaszán történtek határozták meg. Ott ugyanis a folyó jobb parti gátja 9 helyen, összesen 1113 m hosszban átszakadt, és az országhatáron átömlött a víz a két folyó közébe. A kiömlő víz magyar területen 23 órakor érte el Nagygéc községet. A gátszakadások következményeként a Tisza-Szamosközben 350 km2,a Szamos-Krasznaközben 87 km2, összesen 437 km2 került víz alá. Az ár elöntött 40 községet, elpusztított és helyrehozhatatlanul tönkretett 5200, megrongált 2000 épületet. A teljes kár a 2000. évi árakkal számítva megközelítette a 100 milliárd Ft-ot.

 „Az 1970-es árvíz ”

A tragédia után a Minisztertanács 3325/1973. sz. határozatában Nagyhódos, Kishódos, Garbolc, Nagygéc és Komlódtótfalu községekben építési tilalmat rendelt el. Az árvíz robbanásszerű elsöprő erejét mutatja, hogy Kishódos és Nagyhódos községek építményeinek 80 százaléka elpusztult, az emberek a fák hegyibe, az összeomló házak tetejére mászva, imádkozva várták a csónakokat, hogy a puszta életüket mentsék, minden motyójukat, ingóságukat elnyelte a víz; a barmaik az áradásba fúltak.

forrás:hidrologia.hu
Megbízólevél átadás                                                              2010. május 6.
A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei 10-es számú országgyűlési választókerület választási bizottságának az elnöke Dr. Kádár Brigitta május 6-án ünnepélyesen átadta a megbízólevelet Dr. Tilki Attila országgyűlési képviselőnek.
Kitüntették a polgármestert                                                  2010. május 2.
Az országos tűzoltónapi ünnepség megrendezésére május 2. napján került sor a Nógrád megyében fekvő Pásztó településen. Az állománygyűlésen 90-nél is több hivatásos és önkéntes tűzoltót jutalmaztak meg illetve tüntettek ki. Az elismeréseket tanúsított bátorságukért, szakmai munkájukért, vagy a  életútjuk tükrében vehették át a lánglovak.
Fehérgyarmaton 2005. december 1.-jén alakult meg az Önkéntes Tűzoltóság, amely megalakulásában kiemelkedő szerepet vállalt Dr. Tilki Attila, a jelenlegi elnök, városunk polgármestere is, akit kiemelkedő munkásságáért, valamint az önkéntes tűzoltómozgalom eredményes támogatásért a LÖTOSZ Kiskereszt Polgári Tagozat Ezüst Fokozatával tüntették ki.

Fehérgyarmati webkameraFehérgyarmati webkamera

HASZNOS HÍREK




Magyarország időjárása:

Hőtérkép
12 órás Animált Felhőkép Magyarországról

Látogatóink száma 2007 május 29-től:
Free Web Counters

VI. GYARMATI VIGASSÁGOK