NAVIGÁCIÓ:

ELÉRHETŐSÉGEINK:
Fehérgyarmati  Polgármesteri Hivatal
4900, Kiss Ernő u.2.
Tel: 44/510236, 44/510240 Fax: 44/510232
E-mail: fehergyarmat@fehergyarmat.hu
Polgármester: Dr. Péter Csaba
 E-mail:
attilatilki@fehergyarmat.hu
Jegyző: Dr. Kovács Attila
E-mail:
dr.kovacs.attila@fehergyarmat.hu





Városunk népszavazási eredményei
Városunk népszavazási eredményei




K É P G A L É R I Á K:
Helikopteres szúnyogírtás
Virágzott a Tisza
A FELÚJÍTOTT VÁROSI GALÉRIA ÁTADÁSA
A PEDAGÓGUSOKAT KÖSZÖNTÖTTÜK
Városi Szociális Központ Bővítése
2010. június 25.
2010. MAJÁLIS
ÚJ ÓVODAI UDVARI JÁTÉKOK ÁTADÓ ÜNNEPSÉGE A SZENT ISTVÁN TÉREN
Új Városi Galéria felújítása,
Új lakóotthon építése
Új udvari játékok óvodáinkban
Fehérgyarmat 2009. december 17.
Séta városunkban 2009.
november 22.
még több galéria
Emlékünnepség  a „Bajnok”-on és Tiszaújlakon                   2010. július 18.
Az ünnep aktualitását a II. Rákóczi Ferenc által vezetett szabadságharc első győztes csatája adta. A Tiszaújlak és Tiszabecs közötti tiszai fahíd, jelentős stratégiai helyet képviselt, melyet jól felszerelt császári ezred védett. Az 1703. július 14-én lezajlott ütközetben Rákóczi kurucai fortéllyal és teljes önfeláldozással támadták meg, és győzték le a császár csapatát. Ez volt a szabadságharc első katonai sikere, mely után megkezdődött a kurucok győzedelmes menetelése, és hamarosan az ország jelentős része.
A szóbeszéd így hangzik:
A kurucok Tiszabecshez értek. Az ellenség a másik parton táborozott. Egy Fekete Ferenc nevű kuruc vállalkozott arra, hogy átaljön Becsre (Tiszabecsre) és kikémleli, hogy táboroznak a labancok.Így is történt. Majd visszatért a csapathoz, és ahol most a Tisza-híd van, a folyónak azon részén átúsztak egyenként. Hogy ruhájuk vizes ne legyen, levetették és batyuba kötve a fejükön hozták át. Hogy zajt ne csapjanak, lovaikat is a túlsó parton hagyták. Fekete vezetésével óvatosan körülzárták a Tiszabecs határában táborozó és alvó labancokat. Amikor a kurucok mind átkeltek, valamelyik labanc őrszem jelzést adott, hogy valaki járkál. A kuruc vezér támadásra adta ki a jelszót, és a katonák csak úgy, ruha nélkül támadták meg a labancokat. Mikor az álmából felriasztott labanc katonák meglátták a sok ruhanélküli embert, teljesen megzavarodtak. Hiába volt csak maroknyi a kuruc csapat, a labancok meg sokan a Bajnok dűlőben mégis fényes győzelmet arattak. Azóta  nevezik a dűlőt Bajnoknak.
A másik monda így szól. Átkeltek a Tiszán, Rákóczi és a kurucok. A szájukban fogták a kardot, úgy úsztak. Rákóczi kiejtette a kardot a szájából, beleejtette a folyóba. A turul madár meglátta és a csőrével kivette és elvitte gazdájának. Ennek az emlékére állították fel az emlékművet Tiszaújlaknál. Azt ábrázolta, a mostani is azt ábrázolja, amint a turulmadár a szájában tartja a kardot
A 2010. július 17-én szombaton megtartott emlékünnepségen Lőrincz Gusztáv Tiszabecs polgármestere köszöntötte a megjelenteket, majd gépkocsival elindultak a megemlékezők a Bajnokra, az 1703-as győztes csata helyszínére, ahol rövid ünnepi beszédekben ismerhették meg a csata történelmi hátterét.
Az anyanyelven tanulás és hitélet alapvető emberi jog, ezért legyen világos mindenkinek, hogy nem fogjuk hagyni sem a templomot, sem az iskolát. Erről Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes beszélt a kárpátaljai Tiszaújlakon rendezett ¬ünnepségen.

 „Ahhoz, hogy a magyar nemzet összetartása tovább erősödjön, elenged¬hetetlen a Magyarország iránti bizalom visszaszerzése” – mondta ün¬nepi beszédében Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a Rákóczi-szabad¬ságharc első győztes csatájának hely¬színén, a Tiszaújlak–Tiszabecs határ¬átkelőhely melletti turulmadaras emlékműnél. A keresz¬tény¬demokrata politikus ennek kapcsán megköszönte a kárpátaljai magyarságnak, hogy akkor is hűséges volt a magyar nemzethez, amikor Magyarország vezetése nem volt „méltó” erre a bizalomra. A kormány terveivel kapcsolatban Semjén kifejtette: az állami támogatásoknak a jövőben el kell érniük a magyar közösség minden tagjához. „Nem engedhetjük meg, hogy öncélú elitek vagy oligarc
hák telepedjenek rá a közpénzekre” – hangoztatta.

A kettős állampolgárságról szóló törvény elfogadásáról szólva a magyar miniszterelnök-helyettes hangsúlyozta: „Botrány, hogy a Kárpát-medencében élő románoknak van román állampolgárságuk, az itt élő szlovákoknak van szlovák állampolgárságuk, a szerbeknek, horvátoknak van szerb és horvát állampolgárságuk, s csak az őshonos, az itt valamikor az államot megalapító magyaroknak nem lehetett állampolgárságuk. Nem véletlen, hogy első kötelezettségünk az, amit meg is cselekedtünk, hogy minden magyar számára, bárhol éljen a világban, lehetővé tesszük a magyar állampolgárság megszerzését” – fogalmazott. Semjén Zsolt újságírói kérdésre válaszolva elmondta, hogy nem látja problematikusnak az ukrán törvények által el nem ismert kettős állampolgárság kérdését a kárpátaljai magyarok estében, mert a Kárpátalján élő románoknak és szlovákoknak van román és szlovák állampolgárságuk, a Kelet- és Dél-Ukrajnában élő oroszok tömegeinek is van orosz állampolgárságuk, így nem gondolja, hogy a magyar állampolgárság bármilyen tekintetben veszélyt jelentene Ukrajnának. „Mi csupán azt kérjük, hogy ami a környező országokban természetes, és ami egyébként Ukrajnában gyakorlat, az az itt élő magyarság esetében is megvalósuljon” – emlékeztetett, hozzátéve, hogy a magyar kormány jó kapcsolatokat ápol a Mikola Azarov vezette ukrán kormányzattal és az államfőt is adó Régiók Pártjával, amely támogatja az ukrajnai kisebbségek anyanyelvi oktatását.
Dr. Tilki Attila Fehérgyarmat polgármestere, a térség országgyűlési képviselője ünnepi beszédét a legendás Tiszaújlaki Sóház előtt tartotta.
Fontos történelmi nevezetesség a Sóház falán elhelyezett Esze Tamás emléktábla, melyen a következő feliratot helyezték el: „Ebben az épületben sóház volt, melyet 1703. május 24-én 7 órakor reggel 2 gyalogos csapattal és 40 lovassal ESZE TAMÁS kuruc vezér megtámadott. A 14 muskétásból és egy hadnagyból álló őrségből négyet levágtak, a többi közéjük esküdött”.
Dr. Tilki Attila beszédében kiemelte, hogy Rákóczi kivételes volt abban, hogy a népek összefogását valósította meg, egy emberként álltak zászlaja alá magyarok, ukránok, ruszinok, románok, lengyelek, németek, székelyek és tótok. Megemlékezett az 1706. év kora tavaszán íródott Mustrakönyvben szereplő Tiszaháti települések kuruc katonáiról.


VIII. GYARMATI VIGASSÁGOK MŰSORTERVE
(2010. AUGUSZTUS 13-15.)


Fehérgyarmati webkameraFehérgyarmati webkamera

HASZNOS HÍREK




Magyarország időjárása:

Hőtérkép
12 órás Animált Felhőkép Magyarországról

Látogatóink száma 2007 május 29-től:
Free Web Counters

VI. GYARMATI VIGASSÁGOK